minder vasthoudend

“De grootste ruimte op aarde
is de ruimte voor verbetering.”
anoniem 

Het lijkt zo’n goede eigenschap. Als je vasthoudend bent, dan getuigt dat van karakter, toch? Wie wil niet zo zijn: standvastig, stabiel, onwankelbaar? Stuk voor stuk eigenschappen van een goede leider. Denk aan Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij was vasthoudend toen hij leiding gaf tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, de slavernij hielp afschaffen, de overheid versterkte en de economie moderniseerde. Maar helemaal vasthoudend was hij gelukkig niet. Het schijnt dat Lincoln eens in een situatie belandde dat hij een politicus tevreden wilde stellen. Om die reden gaf hij het bevel om een aantal regimenten te verplaatsen. Toen de secretaris Edwin Stanton het bevel ontving, weigerde hij het uit te voeren. Hij noemde de president zelfs een dwaas. De weigering en woorden van Stanton werden overgebracht aan Lincoln en iedereen hield de adem in, in afwachting van Lincolns reactie. De staatsman zei: “Als Stanton zegt dat ik een dwaas ben, dan moet dat waar zijn, want hij heeft bijna altijd gelijk.” Opnieuw de situatie in ogenschouw nemend ontdekte Abraham Lincoln dat zijn bevel een grote vergissing was en trok hij het terug. Grote leiders zijn vaak eigenzinnig, onverstoorbaar en vastberaden, maar de grootste leiders zijn daarnaast ook aanspreekbaar.

Maar weinig mensen gaan om met beledigingen zoals Lincoln dat doet. De meeste mensen reageren op zoiets geprikkelder dan een cactus en opvliegender dan een ballon. Waar sta jij? Hoe reageer jij op de feedback van anderen? Wanneer heb jij voor het laatst iets toegegeven? Jon Johnston geeft een beschrijving van een arrogant persoon. Is het herkenbaar voor jou?

Verder lezen? Dit is hoofdstuk 3 uit het boek “Maak me minder”

“Jij hebt feedback nodig. Denk niet dat je het beter weet en verberg je niet achter een ander, of jouw recht op privacy, of de imperfectie van de criticus. Stel je kwetsbaar op en verhard je niet. Mensen zullen je kwetsen en afwijzen maar uiteindelijk word je een mooier en beter mens.”

Moedig genoeg om te buigen

Hoofdstuk 3 uit het boek "Maak me minder"