minder sterk

“Je zwakheid delen is jezelf kwetsbaar maken;
jezelf kwetsbaar maken is je kracht tonen.”
Criss Jami

 

Op sommige dagen ga ik als een speer. In korte tijd doe ik alles wat ik voor de dag had gepland. En zelfs nog een beetje meer. Ik hou van die productieve dagen. Op andere dagen glipt alle tijd tussen mijn vingers door terwijl ik zit te stuntelen met het één en ander. En dan mislukt het uiteindelijk ook nog. Aan het eind van de middag kom ik dan tot de conclusie dat de dag zich niet heeft opgebracht. Bah.
Welke van beide dagen was nu zinvol? Van nature kies ik de eerste. Langzaam aan kom ik echter tot de conclusie dat de slechte dag net zo goed is geweest voor mij. Dat weet ik met mijn hoofd, maar zo voel ik het niet. Zeker niet op dagen dat mijn hooikoorts opspeelt.

Een paar dagen per jaar heb er ik last van. Niet de waterige-oogjes-hooikoorts met zo nu en dan een kuch, maar: Hooikoorts met een hoofdletter. Als ik het heb lig ik de halve dag op de vloer. De stoffen bank geeft me namelijk een oncontroleerbare niesbui. En als ik al adem kan halen, dan uitsluitend door mijn mond. Op doorweekte zakdoekjes na komt niets uit mijn handen en ieder jaar komt dit terug. Inmiddels heb ik alles geprobeerd: stuifmeel-pollen slikken, gesloten deuren en ramen, vaseline smeren en medicijnen met meer dan zeven lettergrepen. Maar niets helpt, zodat ik naar extremere middelen grijp: soms bid ik er zelfs voor! Hooikoorts legt mij geregeld dagenlang lam. Waarom geneest God mij niet? Waarom lost Hij dit probleem niet op? Ik geloof dat God mijn hooikoorts heeft toegestaan. Sterker nog,

ik geloof dat het een gift van God was.

En wat geldt voor mijn hooikoorts geldt ook voor mijn andere zwakheden. Ook voor die van jou trouwens. Onze zwakheden zijn geen weeffouten die in jouw leven zijn geslopen toen God even niet keek. Ik geloof dat onze zwakheden bedoeld zijn. Veel van onze tekortkomingen zijn Gods oplossingen voor de problemen die we met onze eigen kracht veroorzaken. 

Verder lezen? Dit is hoofdstuk 4 uit het boek “Maak me minder”

“Zwakheid is niet een eigenschap, het is een omstandigheid. Het is ook een gift van God want als we zwak zijn, bezwijken we niet onder ons succes. God kan mensen pas gebruiken wanneer ze zich laten uitdagen tot het punt dat ze het zelf niet meer in de hand hebben en bereid zijn hun zwakheid toe te geven.”

De kracht van zwakheid

Hoofdstuk 4 uit het boek "Maak me minder"