minder opklimmen

“Gedurende de afgelopen tien jaar heb ik geschopt, gegild en weerstand geboden tegen neerwaartse mobiliteit op meer manieren dan ik kan beschrijven. De meeste weerstand kwam voort uit mijn angst.”
Henri Nouwen

 

Stel, dat je aan het eind van je leven dit concludeert: Ik ben succesvol geweest, maar ik ben niet tot mijn doel gekomen. Sta daar eens bij stil.

Wat is dan het verschil tussen succesvol zijn en tot je doel komen? Ze lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Als je naar Apeldoorn rijdt, je zonder schade door het verkeer in de stad maneuvreert, een vrije parkeerplaats vindt en uiteindelijk aankomt op het Churchillplein, dan heb je succesvol gereisd en kaart gelezen. Maar ben je dan ook tot je doel gekomen? Niet als je op het Churchillplein in Velp moest zijn.
Jezus had ook succesvol kunnen zijn. Waarom is Hij niet een wijnhandel begonnen? Niemand kon aan zulke goedkope drank komen als Hij. Ik heb zelfs al een merknaam voor Jezus’ bedrijfje bedacht: Lazarus. Naast dit bedrijf had Jezus nog veel meer kunnen bereiken als Hij wat zakelijker was geweest. Hij had een ziekenhuis kunnen oprichten op “no cure, no pay” basis. Of een cateringbedrijf voor grote evenementen. Of wat dacht je van een meteorologisch instituut dat weertypen op bestelling levert? Jezus’ leven zou uiterst succesvol zijn geweest, maar Hij had wel Zijn doel gemist. Verschrikkelijk was dat geweest voor de mensheid. En precies wat de duivel had gewild.

Succes is ontzettend gevaarlijk. Gelukkig heeft Jezus het altijd ontweken. Geen mens heeft zoveel verleidelijke kansen op zijn levensweg afgeslagen. In de biografieën van alle andere “groten der aarde” lees je hoe iedere buitenkans met beide handen aangegrepen wordt. Jezus deed dat zelden; zijn eerste prioriteit was de wil van Zijn Vader. Dat zou ook onze eerste prioriteit moeten zijn, maar de meeste mensen, ook binnen de kerk, leven lukraak. Men doet uiteindelijk toch datgene wat het meeste succes oplevert. Alsof het niet uitmaakt wat je doet, als het maar slaagt. Alsof je voor een afspraak in Velp net zo goed naar Apeldoorn kunt rijden. 

Verder lezen? Dit is hoofdstuk 6 uit het boek “Maak me minder”

 

“Sommige mensen zijn succesvol, maar komen niet tot het doel dat God voor hun leven heeft vastgesteld. Ze doen dat om aanzien te verwerven maar worden er helemaal niet gelukkig van. Betekenis en geluk bestaan juist op “de begane grond”. Carrière maken is gevaarlijk. Het kan je geestelijk leven verstikken en je gevangen houden in een gouden fuik. Beter is het om minder succesvol te zijn maar wél tot je doel te komen.”

Vrijwillig achterblijven

Hoofdstuk 6 uit het boek "Maak me minder"