minder geld

“Drie bekeringen zijn nodig in het christelijk leven:
De bekering van het hart, het verstand en de portemonnee.”
Maarten Luther

 

“Ga je een hoofdstuk over bezit schrijven? Houd het dan wel kort,” zegt een stemmetje in mijn hoofd. “En noem het woord g*ld niet in de titel.” Slim stemmetje, want niemand betaalt voor een boek dat al in de inhoudsopgave dreigt de lezer nog meer geld te gaan kosten. Maar ik laat de titel staan zoals die staat. En ik noem er zelfs het schrikwoord “geven” bij. Bovendien voorspel ik dat dit geen kort hoofdstuk wordt, want er is zoveel over te zeggen! Weinig heeft zo’n enorme invloed op onze maatschappij, onze kerk en onze persoonlijkheid als geld.

Wat is het toch met dat geld? Het wordt achthonderd keer genoemd in de Bijbel, maar het onderwerp wordt vaak ontweken door predikanten. Een aanzienlijk deel van Jezus’ onderwijs gaat er over, maar Zijn naamdragers trekken zich weinig aan van wat Hij van hun financiële transacties vindt. De meeste christenen weten niet eens wat Jezus heeft gezegd over de inhoud van hun portemonnee. En dat terwijl ook zij meepraten over de economie en hun loonstrookje op familiefeestjes. Open eens een conversatie met: “Weet je wat Jezus zegt over geld,” en aanschouw hoe je gesprekspartner zich spontaan verslikt in een bitterbal.
We kunnen er niet omheen: het financiële aspect doortrekt ieders dagelijks leven zoals zweetgeur een jongens-kleedkamer. Na een tijdje raak je er aan gewend, maar soms is de stank niet te harden. Bijvoorbeeld wanneer ’s lands schuld oploopt en de kredietwaardig-heid afloopt. Of als iemand in jouw familie een gok-probleem heeft. Of als je aan den lijve ondervindt dat de meeste gezinsruzies en scheidingen door geld veroorzaakt worden. Vanwaar dan de kerkelijke stilte over dit onderwerp?

Ik vermoed het te weten: we willen er niet over praten omdat onze financiële toewijding meetbaar is. Laat me je inkomen zien en hoeveel je weggegeven hebt aan goede doelen, en ik vertel je of je een volgeling van Jezus bent.

Verder lezen? Dit is hoofdstuk 10 uit het boek “Maak me minder”

 

“Geld was Jezus’ favoriete onderwerp; het is verwonderlijk dat wij er niet meer over praten en nadenken. Hij vraagt ons om al ons geld aan Hem over te dragen. Dat betekent dat wij het moeten beheren volgens zijn richtlijnen of dat we zelfs alles uit handen moeten geven.
Het is een voorrecht om geld weg te geven. We worden er gelukkig van, we hebben daarmee een enorme impact op de wereld en we krijgen een mooier karakter.”

Geven maakt gelukkig

Hoofdstuk 10 uit het boek "Maak me minder"